افسردگی
یکی از شایع ترین اختلالات روانی است. این مشکل تقریباً در هر سنی می تواند هر فردی را تحت تأثیر قرار دهد. اما علت افسردگی در برخی افراد همیشه مشخص نیست. علل بالقوه خطر افسردگی می تواند شامل ژنتیک، شیمی مغز، رویدادهای زندگی، شرایط پزشکی و عوامل سبک زندگی باشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها گزارش داده که تقریباً از هر 5 بزرگسال ایالات متحده، 1 نفر در طول زندگی خود تشخیص افسردگی را دریافت کرده است.
در این مقاله به بررسی علل شایع افسردگی می پردازیم. این عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و محیطی را پوشش می دهد که می توانند در این شرایط نقش داشته باشند.
علل شایع افسردگی
محققان گمان می کنند که در واقع دلایل مختلفی برای افسردگی وجود دارد و همیشه قابل پیشگیری نیست. عواملی که می توانند به افسردگی کمک کنند عبارتند از:
- ژنتیک
- شیمی مغز
- شرایط پزشکی خاص
- مصرف مواد
- استرس
- تغذیه نامناسب
افسردگی دلیل واحدی ندارد. عوامل زیادی وجود دارند که در افزایش خطر ابتلای فرد به این بیماری نقش دارند. زنان با نرخ بالاتری نسبت به مردان (10.5 درصد از زنان در مقابل 6.2 درصد از مردان) افسردگی را تجربه می کنند. کارشناسان معتقدند ممکن است به دلیل عوامل هورمونی باشد.
تاریخچه خانوادگی و ژنتیک
سابقه خانوادگی افسردگی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. اگر دیگران در خانواده شما نیز افسردگی یا نوع دیگری از اختلال خلقی داشته باشند، احتمالاً علائم افسردگی را تجربه خواهید کرد. برآوردها نشان می دهد که افسردگی تقریباً 40٪ توسط ژنتیک تعیین می شود.
مطالعات نشان می دهد که یک مؤلفه ژنتیکی قوی وجود دارد، محققان هنوز در مورد همه عوامل خطر ژنتیکی برای افسردگی مطمئن نیستند.
هنوز دقیقاً مشخص نیست که کدام ژن ها در افسردگی نقش دارند. اما محققان می دانند که ژن های مختلفی وجود دارند که می توانند نقش داشته باشند. محققان امیدوارند با درک بهتر نحوه عملکرد آنها، بتوانند درمان های موثرتری ایجاد کنند.
مهم است که به یاد داشته باشید که هیچ یک از دلایل افسردگی به تنهایی عمل نمی کند. ژنتیک ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد و تأثیرات محیطی ممکن است تعیین کند که چقدر احتمال دارد به افسردگی مبتلا شوید.
علل جسمی افسردگی
برخی از علل افسردگی به مغز و بدن مربوط می شود. اینها می توانند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.
عدم تعادل در شیمی مغز
یکی از علل بیولوژیکی بالقوه خطر افسردگی، عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی است که در تنظیم خلق و خو نقش دارند. برخی از انتقال دهنده های عصبی از جمله دوپامین، سروتونین و نوراپی نفرین نقش مهمی در خلق و خو دارند.
انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی هستند که ارتباط مناطق مختلف مغز با یکدیگر را برقرار می کنند. هنگامی که برخی از انتقال دهنده های عصبی کم باشند، ممکن است منجر به علائمی شود که ما به عنوان افسردگی بالینی می شناسیم.
سلامت جسمانی و برخی شرایط پزشکی
اگر بیماری مزمن، اختلال خواب یا مشکل تیروئید دارید، ممکن است علائم افسردگی را تجربه کنید. همچنین میزان افسردگی در میان افرادی که درد مزمن، دیابت، ام اس و سرطان دارند، بیشتر است.
ذهن و بدن به هم مرتبط هستند. اگر مشکل سلامت جسمانی را تجربه می کنید، ممکن است تغییراتی را در سلامت روان خود نیز کشف کنید.
بیماری از دو جهت با افسردگی مرتبط است. استرس ناشی از داشتن یک بیماری مزمن ممکن است باعث یک دوره افسردگی اساسی شود. علاوه بر این، برخی بیماری ها مانند اختلالات تیروئید، بیماری آدیسون و بیماری کبدی می توانند علائم افسردگی را ایجاد کنند.
هورمون های جنسی زنانه
به طور گسترده ثابت شده است که زنان تقریباً دو برابر مردان افسردگی شدید را تجربه می کنند. از آنجایی که میزان بروز اختلالات افسردگی در طول سال های باروری زنان به اوج خود می رسد، اعتقاد بر این است که عوامل خطر هورمونی ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.
زنان بهویژه در زمانهایی که هورمونهایشان در نوسان است، مانند دوران قاعدگی، بارداری، زایمان و پیش از یائسگی، مستعد ابتلا به اختلالات افسردگی هستند. خطر افسردگی پس از یائسگی کاهش می یابد.
نوسانات هورمونی ناشی از زایمان و شرایط تیروئید نیز می تواند به افسردگی کمک کند. افسردگی پس از زایمان ممکن است رخ دهد و اعتقاد بر این است که ناشی از تغییرات هورمونی سریع است که بلافاصله پس از زایمان اتفاق می افتد.
سبک زندگی
تعدادی از عوامل مربوط به سبک زندگی وجود دارد که می تواند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشد. در حالی که بسیاری از عوامل خطر افسردگی مانند جنسیت یا سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند. اما کنترل عوامل مرتبط با سبک زندگی راحت تر است.
اختلالات ریتم شبانه روزی
اعتقاد بر این است که یکی از انواع افسردگی، به نام اختلال عاطفی فصلی (که رسما به عنوان اختلال افسردگی اساسی با الگوی فصلی شناخته می شود) به دلیل اختلال در ریتم طبیعی شبانه روزی بدن ایجاد می شود.
نور وارد شده به چشم بر ریتم تاثیر می گذارد. در روزهای کوتاهتر زمستان، زمانی که افراد ممکن است زمان محدودی را در خارج از منزل سپری کنند، این ریتم ممکن است مختل شود.
تغذیه ضعیف
یک رژیم غذایی نامناسب می تواند از طرق مختلف به افسردگی کمک کند. کمبود انواع ویتامین و مواد معدنی باعث بروز علائم افسردگی می شود. علاوه بر این، رژیم های غذایی سرشار از قند با افسردگی مرتبط است.
استرس
رویدادهای استرس زا در زندگی که توانایی فرد را برای مقابله با آن تحت تأثیر قرار می دهد نیز می تواند دلیل افسردگی باشد. محققان بر این باورند که سطوح بالای هورمون کورتیزول که در دورههای استرس ترشح میشود، ممکن است بر انتقالدهنده عصبی سروتونین تأثیر بگذارد و به افسردگی کمک کند.
غم و اندوه و از دست دادن
پس از از دست دادن یکی از عزیزان، افرادی که سوگوار هستند بسیاری از علائم افسردگی را تجربه می کنند. مشکل در خواب، کم اشتهایی، و از دست دادن لذت یا علاقه به فعالیت ها یک پاسخ طبیعی به از دست دادن است.
انتظار می رود که علائم غم و اندوه به مرور زمان فروکش کند. اما وقتی علائم بدتر می شوند، اندوه ممکن است به افسردگی تبدیل شود.
سوء مصرف مواد
استفاده از مواد مخدر و الکل می تواند به اختلالات افسردگی کمک کند. اما حتی برخی از داروهای تجویزی نیز با افسردگی مرتبط هستند.
برخی از داروهایی که با افسردگی مرتبط هستند شامل داروهای ضد تشنج، استاتین ها، محرک ها، بنزودیازپین ها، کورتیکواستروئیدها و بتابلوکرها هستند. مهم است که هر دارویی را که برای شما تجویز شده است مرور کنید و در صورت احساس افسردگی با پزشک خود صحبت کنید.
در صورتی که از مشکلات خلقی رنج می برید در اولین فرصت با ما تماس بگیرید.