Dr.Mirghassemi Academy

پایگاه دانش

متخصص مغز و اعصاب Neurologist

tel:07191003650

اعتیاد به موبایل! چیکار کنم فرزندم از گوشی فاصله بگیره؟

اعتیاد دقیقا یعنی چی؟

اعتیاد یک اختلال است که با استفاده اجباری از یک ماده یا فعالیت مشخص می‌شود که سیستم‌های پاداش ما را تحریک می‌کند، علیرغم اینکه عواقب نامطلوبی را تجربه می‌کنیم. در ادامه در رابطه با اعتیاد به موبایل و راه های جدا کردن فرزندانمان از گوشی های هوشمند صحبت می کنیم.

ژن‌ها و محیط یک فرد بر این وضعیت پیچیده تأثیر می‌گذارند. اعتیاد به دلیل تأثیری که بر مدارهای پاداش، لذت و خودکنترلی مغز دارد، به‌طور گسترده‌ به‌عنوان یک بیماری مغزی در نظر گرفته می‌شود.

در گذشته، اعتیاد فقط به سوء مصرف مواد محدود می‌شد. اما تعریف آن گسترش یافته است تا شامل فعالیت‌هایی مانند قمار، بازی، خرید و ورزش نیز شود. همچنین مهم است که توجه داشته باشیم که اعتیاد مربوط به ساختارهای زیرین و عمقی مغز است و نه رفتارهای ظاهری. با درمان مناسب، افراد مبتلا به اعتیاد می‌توانند به زندگی شاد و سالم ادامه دهند.

آیا اعتیاد یک بیماری است؟

اعتیاد یک بیماری مزمن و قابل درمان است که بر سیستم پاداش، انگیزه، حافظه و مدارهای مرتبط با مغز تأثیر می‌گذارد. هنگامی که سیستم پاداش مغز تحت تأثیر ماده یا فعالیت اعتیادآور قرار می‌گیرد، می‌تواند یک واکنش رفتاری و زیستی را تحریک کند که علیرغم عواقب مضر آن باعث تکرار رفتار اعتیادآور می‌شود.

چه چیزی باعث اعتیاد می‌شود؟

افراد برای احساس لذت به فعالیت‌های بالقوه اعتیادآور مشغول می‌شوند و با گذشت زمان، اثر تقویت‌کننده این فعالیت‌ها ممکن است شیمی مغز را تغییر دهد و یک انگیزه ناخودآگاه برای ادامه رفتار ایجاد کند. عوامل متعددی بر این فرآیند تأثیر می‌گذارند، از جمله سن، ژنتیک، رژیم غذایی، سلامت روان، تروماهای گذشته، درد، استرس.

۱۴ روش خلاقانه برای قطع اعتیاد فرزندتان به گوشی 

 

در عصر آنلاین امروز، دور نگه‌داشتن کودکان از صفحه نمایش چالش بزرگی برای والدین است. با این حال، استفاده از رسانه‌ها نیز بدون فایده نیست.
گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها به ابزارهای ضروری یادگیری برای کودکان امروزی تبدیل شده‌اند. در حالی که دنیای آنلاین مزایای زیادی دارد، اما به شدت اعتیادآور است و ممکن است تأثیرات نامطلوبی بر رشد کودک داشته باشد.
استفاده غیرمسئولانه از رسانه‌ها می‌تواند به تمایلات مضر در کودکان منجر شود.

تأثیرات منفی گوشی‌های هوشمند

طبق مطالعات، نوجوانان حدود ۹ ساعت در روز را در مقابل صفحه نمایش می‌گذرانند. در حالی که کودکان (۸-۱۲ سال) ۶ ساعت را صرف این کار می‌کنند. تأثیرات گوشی‌های هوشمند بر روی کودکان مضر است. در اینجا فهرستی از عوارض جانبی  استفاده بیش از حد از گوشی‌های هوشمند یا اعتیاد به موبایل در کودکان آورده شده است:
  • مشکلات رفتاری
  • اعتیاد
  • افسردگی
  • اختلالات خواب
  • چاقی
  • تاخیر در توسعه اجتماعی
  • مشکلات توجه و شنوایی
  • مشکلات سیستم عصبی

دور نگه‌داشتن کودکان از دستگاه‌های الکترونیکی کار دشواری است و ممکن است منجر به علائم ترک شود که شامل کاهش اشتها و نوسانات خلقی می‌باشد.

در اینجا ۱۴ روش خلاقانه برای قطع اعتیاد به موبایل فرزندتان آورده شده است:

زمان استراحت

کودکان انرژی زیادی دارند و باید به طور مؤثری سرمایه‌گذاری شود. اطمینان حاصل کنید که فرزندان شما به طور مکرر فعالیت‌ دارد. آن‌ها را هر ۳۰ دقیقه به پیاده‌روی‌های کوتاه و تمرینا کششی مشغول کنید.
بدن‌ها نیاز به حرکت دارند و عادات هم در سنین پایین شکل می‌گیرند. کودکان را به فعالیت تشویق کنید. مهم است که زمان صفحه نمایش را قطع کرده و کار دیگری انجام دهید.

اولویت دادن به کارهای دیگر

اطمینان حاصل کنید که فرزندتان قبل از استفاده از دستگاه موبایل، تکالیف، کارهای مدرسه و کارهای خانه را تمام کند. این کار به تعیین اولویت‌ها از سنین پایین کمک می‌کند.

ایجاد یک برنامه رسانه‌ای

بهترین راه برای محدود کردن استفاده نامحدود از موبایل، تهیه یک برنامه رسمی رسانه‌ای خانوادگی است. این یک رویکرد سیستماتیک برای کمک به فرزندتان است تا از همان ابتدا از رسانه به طور مسئولانه استفاده کند.

استفاده از گوشی هوشمند به عنوان پاداش یا حواس‌پرتی ممنوع

گوشی هوشمند پتانسیل بالایی برای ارزش آموزشی فراوان برای کودکان دارد. اجتناب کامل از آن توصیه نمی‌شود. اعتدال در اینجا کلید اصلی است. 
بسیاری از والدین از زمان استفاده از موبایل برای تشویق کودکان به مطالعه، انجام تکالیف یا کارهای خانه استفاده می‌کنند، اما این می‌تواند بیشتر مضر باشد تا مفید. مراقب باشید که از گوشی هوشمند به عنوان حواس‌پرتی یا پاداش استفاده نکنید، زیرا این می‌تواند تأثیرات منفی بر روی کودکان داشته باشد.

مشغول کردن آن‌ها در یادگیری مبتنی بر فعالیت

کودکان از گوشی‌ها برای سرگرمی و تفریح استفاده می‌کنند. آنها چالش‌ها را دوست دارند. بازی‌های موبایلی جذاب هستند زیرا در هر سطح جدید چالش‌هایی را ارائه می‌دهند. با مشغول کردن کودکان در یادگیری مبتنی بر فعالیت، آن‌ها می‌توانند در حین سرگرمی دانش هم کسب کنند.

حفظ یک برنامه زمانی سختگیرانه برای گوشی هوشمند

تعیین زمان مناسب به والدین اجازه می‌دهد تا میزان زمانی که صرف دستگاه‌های الکترونیکی می‌شود را کنترل کرده و از استفاده غیرضروری از گوشی هوشمند جلوگیری کنند. با معرفی یک برنامه زمانی، والدین می‌توانند عادت روتین را تقویت کنند که مانع از صرف زمان بیشتر کودک در مقابل صفحه نمایش می‌شود.
گوشی‌های هوشمند اکنون بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی ما شده‌اند و دور نگه‌داشتن کودکان از آنها دشوار است. بنابراین، فرزندتان را متوجه کنید که فقط می‌تواند برای مدت محدودی از گوشی هوشمند شما استفاده کند. سایر نکات قابل توجه عبارتند از:
  • استفاده محدود از گوشی وقتی فرزندتان در اطراف است
  • عدم استفاده از گوشی در زمان غذا
  • عدم تماشای تلویزیون یا استفاده از گوشی قبل از خواب
  • در مقابل خواسته‌های غیرمنطقی فرزندتان تسلیم نشوید

ایجاد ارتباط با فرزندتان

این روزها والدین زندگی بسیار شلوغی دارند و زمانی که می‌توانند با فرزندان خود بگذرانند، محدود می‌شود. بنابراین، مهم است که زمانی را برای فعالیت‌های ارتباطی با کودکان اختصاص دهید. بازی‌های تخته‌ای یا مشغول کردن فرزندتان در فعالیت‌هایی مانند تمیز کردن، آشپزی یا باغبانی او را از گوشی‌های هوشمند دور نگه می‌دارد.
فرزندتان را تشویق کنید که به سرگرمی‌هایی مانند گوش دادن به موسیقی، نواختن یک ساز، خواندن یا نقاشی پرداخته و در آخر هفته‌ها فعالیت‌های خانوادگی سرگرم‌کننده‌ای مانند شنا، بازی کردن، تماشای فیلم و غیره انجام دهید.

نظارت فعال

کودکان وقتی به شدت در دنیای آنلاین غرق می‌شوند، به وضعیت بدن، روشنایی صفحه نمایش و فاصله آن از چشم خود توجه زیادی نمی‌کنند. نظارت فعال لازم است تا به کودک کمک کند وضعیت مناسب بدن را حفظ کند و همچنین فرصتی عالی برای تعامل مشترک با فرزندان در هنگام استفاده از صفحه نمایش فراهم کند.
این کار تعاملات اجتماعی، ارتباط و یادگیری را تشویق می‌کند. در حین نظارت با آن‌ها تعامل کنید تا بفهمید چه کاری انجام می‌دهند و به آن‌ها در غلبه بر چالش‌هایی که با آن‌ها مواجه هستند کمک کنید.

تشویق زمان بازی

بازی‌های فیزیکی مغز را تحریک می‌کند. فعالیت‌هایی که شامل حرکات فیزیکی هستند به کودکان اجازه می‌دهند انرژی خود را مصرف کنند و فرصتی برای توسعه مهارت‌های حرکتی بزرگ و کوچک، یادگیری چیزهای جدید و اجتماعی شدن فراهم می‌کنند. این کار به شدت برای سلامت جسمی و روانی کودک مفید است.

نه گفتن به فناوری به عنوان آرام‌بخش احساسی

بیشتر والدین از گوشی ها برای حواس‌پرتی کودکان در هنگام غذا دادن، لباس پوشاندن و سفر استفاده می‌کنند. بله، رسانه‌ها می‌توانند در آرام نگه‌داشتن کودکان مفید باشند، اما نباید تنها راه آرام کردن آن‌ها باشند. وظیفه والدین است که به فرزندشان کمک کنند تا احساسات قوی را شناسایی و مدیریت کنند، فعالیت‌هایی برای مدیریت کلافگی ارائه دهند و ارتباط باز برای حل مشکلات ایجاد کنند.

تشویق ارتباط چهره به چهره

مطالعات نشان می‌دهد که ارتباط دوطرفه با کودکان توسعه زبان را بسیار مؤثرتر از گوش دادن منفعلانه یا تعامل یک‌طرفه با صفحه نمایش بهبود می‌بخشد. والدین باید زمان مناسبی را برای ارتباط چهره به چهره یا تماس‌های ویدیویی با والدین و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های دور از دسترس برنامه‌ریزی کنند تا مهارت‌های ارتباطی مؤثری را تسهیل کنند.

با فرزندتان ارتباط برقرار کنید

انسان‌ها موجودات بصری هستند. رنگ‌ها و انیمیشن‌های زنده‌ای که بر روی صفحه گوشی هوشمند ظاهر می‌شوند، بسیار جذاب هستند. بنابراین والدین باید فرزندان خود را از تأثیرات مضر استفاده از گوشی موبایل بر سلامت آگاه کنند.
با نشان دادن ویدیوهای مختلف درباره تأثیرات منفی استفاده از گوشی هوشمند، فرزندان خود را آموزش دهید.

تنظیم رمز عبور

بیایید واقع‌بین باشیم؛ همیشه ممکن نیست که شما در کنار فرزندتان باشید و بر او نظارت کنید. در چنین موقعیت‌هایی، فناوری خود می‌تواند به شما کمک کند. یک رمز عبور روی گوشی خود تنظیم کنید تا از استفاده فرزندتان از گوشی در غیاب شما جلوگیری شود.

مدل خوبی باشید

کودکان بیشتر از رفتار شما یاد می‌گیرند تا از کلمات شما. آن‌ها ناظران خوبی هستند و عادات والدین را تقلید می‌کنند. مهم است که قوانین سختگیرانه‌ای وضع شود که رعایت شوند. محدود کردن زمان استفاده از گوشی هوشمند شما زمان اضافی برای گذراندن با فرزندتان فراهم می‌کند. این تعاملات با فرزندتان برای ایجاد یک رابطه قوی بین والدین و کودک بسیار حیاتی است که ارزش آن اغلب نادیده گرفته می‌شود.

نتیجه‌گیری

مانند هر دستگاه دیگری، گوشی‌های هوشمند نیز مزایا و معایب خود را دارند. آن‌ها می‌توانند آموزشی و همچنین مضر باشند. تحقیقات نشان داده‌اند که گذراندن زمان چهره به چهره با خانواده، کودکان و دوستان تأثیر قابل توجهی بر رشد سالم کودکان دارد.
به عنوان یک بزرگسال، اجازه ندهید فرزندتان در دنیای رسانه و فناوری گم شود. اجازه دادن به کودکان برای بازی با دستگاه‌های موبایل و کسب کمی استراحت خوب است، به شرطی که به اعتیاد دچار نشوند. همچنین از گوشی‌های موبایل به طور معقول استفاده کنند و تعادل بین زندگی واقعی و اعتیاد به گوشی‌های همراه را پیدا کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا