اعتیاد دقیقا یعنی چی؟
اعتیاد یک اختلال است که با استفاده اجباری از یک ماده یا فعالیت مشخص میشود که سیستمهای پاداش ما را تحریک میکند، علیرغم اینکه عواقب نامطلوبی را تجربه میکنیم. در ادامه در رابطه با اعتیاد به موبایل و راه های جدا کردن فرزندانمان از گوشی های هوشمند صحبت می کنیم.
ژنها و محیط یک فرد بر این وضعیت پیچیده تأثیر میگذارند. اعتیاد به دلیل تأثیری که بر مدارهای پاداش، لذت و خودکنترلی مغز دارد، بهطور گسترده بهعنوان یک بیماری مغزی در نظر گرفته میشود.
در گذشته، اعتیاد فقط به سوء مصرف مواد محدود میشد. اما تعریف آن گسترش یافته است تا شامل فعالیتهایی مانند قمار، بازی، خرید و ورزش نیز شود. همچنین مهم است که توجه داشته باشیم که اعتیاد مربوط به ساختارهای زیرین و عمقی مغز است و نه رفتارهای ظاهری. با درمان مناسب، افراد مبتلا به اعتیاد میتوانند به زندگی شاد و سالم ادامه دهند.
آیا اعتیاد یک بیماری است؟
اعتیاد یک بیماری مزمن و قابل درمان است که بر سیستم پاداش، انگیزه، حافظه و مدارهای مرتبط با مغز تأثیر میگذارد. هنگامی که سیستم پاداش مغز تحت تأثیر ماده یا فعالیت اعتیادآور قرار میگیرد، میتواند یک واکنش رفتاری و زیستی را تحریک کند که علیرغم عواقب مضر آن باعث تکرار رفتار اعتیادآور میشود.
چه چیزی باعث اعتیاد میشود؟
افراد برای احساس لذت به فعالیتهای بالقوه اعتیادآور مشغول میشوند و با گذشت زمان، اثر تقویتکننده این فعالیتها ممکن است شیمی مغز را تغییر دهد و یک انگیزه ناخودآگاه برای ادامه رفتار ایجاد کند. عوامل متعددی بر این فرآیند تأثیر میگذارند، از جمله سن، ژنتیک، رژیم غذایی، سلامت روان، تروماهای گذشته، درد، استرس.
۱۴ روش خلاقانه برای قطع اعتیاد فرزندتان به گوشی
تأثیرات منفی گوشیهای هوشمند
- مشکلات رفتاری
- اعتیاد
- افسردگی
- اختلالات خواب
- چاقی
- تاخیر در توسعه اجتماعی
- مشکلات توجه و شنوایی
- مشکلات سیستم عصبی
دور نگهداشتن کودکان از دستگاههای الکترونیکی کار دشواری است و ممکن است منجر به علائم ترک شود که شامل کاهش اشتها و نوسانات خلقی میباشد.
در اینجا ۱۴ روش خلاقانه برای قطع اعتیاد به موبایل فرزندتان آورده شده است:

زمان استراحت
اولویت دادن به کارهای دیگر
ایجاد یک برنامه رسانهای
استفاده از گوشی هوشمند به عنوان پاداش یا حواسپرتی ممنوع
مشغول کردن آنها در یادگیری مبتنی بر فعالیت
حفظ یک برنامه زمانی سختگیرانه برای گوشی هوشمند
- استفاده محدود از گوشی وقتی فرزندتان در اطراف است
- عدم استفاده از گوشی در زمان غذا
- عدم تماشای تلویزیون یا استفاده از گوشی قبل از خواب
- در مقابل خواستههای غیرمنطقی فرزندتان تسلیم نشوید