اضطراب
در این مقاله در مورد اضطراب، حملات پانیک، تنهایی یا انزوا، ضربه روحی و سوء مصرف مواد یا اعتیاد (که ممکن است شامل ذکر مصرف الکل یا مواد مخدر باشد) صحبت می کنیم. در صورتی که از اضطراب شدید رنج می برید بهتر است توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار بگیرید.
اضطراب چیست؟
طبیعی است که گاهی اوقات احساس اضطراب کنید. این نحوه واکنش ما به احساس تهدید، فشار یا استرس است. برای مثال، اگر امتحان، مصاحبه شغلی یا قرار دکتر داشته باشیم.
اضطراب لزوما چیز بدی نیست. این مسئله می تواند ما را تحریک کند، در هوشیاری نگه دارد، از خطرات آگاه کند و به ما انگیزه دهد تا مشکلات را حل کنیم.
با این حال، اگر اضطراب بر توانایی شما برای زندگی تأثیر بگذارد، می تواند مشکل ساز شود. اگر اضطراب شما مداوم و شدید باشد یا کنترل کردن آن سخت یا نامتناسب با موقعیت شما باشد، می تواند نشانه ای از مشکل سلامت روان باشد.
باید اوجه کنید که کمک تخصصی برای کنترل احساس اضطراب یا علائم شدید شما در دسترس است.
علائم اضطراب چیست؟
اضطراب می تواند بر جسم و روان شما تأثیر بگذارد.
تأثیر اضطراب بر ذهن شما می تواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس ترس یا دلشوره مداوم
- احساس سرگیجه
- مشکل در تمرکز
- تحریک پذیری
- احساس جدایی از خود یا دنیای اطرافتان
احساسات فیزیکی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بی قراری
- احساس سرگیجه یا سبکی سر
- پاهای لرزان یا سوزن و سوزن شدن دست ها و پاها
- تنگی نفس یا تنفس سریع
- تپش قلب (ضربان قلب شدید و سریع)
- حالت تهوع (احساس بیماری)
- نیاز به توالت بیشتر یا کمتر
- عرق کردن
- مشکلات خواب
- موارد وحشت زدگی
اضطراب می تواند بر رفتار شما تأثیر بگذارد. شما ممکن است از دوستان و خانواده خود فاصله بگیرید، احساس کنید نمی توانید به سر کار بروید یا از مکان های خاصی اجتناب کنید. در حالی که اجتناب از موقعیتها میتواند به شما تسکین کوتاهمدت بدهد، اما این اضطراب اغلب دفعه بعد که در آن موقعیت قرار میگیرید برمیگردد. اجتناب از آن تنها احساس خطر را تقویت می کند و هرگز به شما فرصتی نمی دهد که بفهمید آیا ترس های شما واقعی هستند یا خیر.
اختلال اضطراب چیست؟
اگر علائم اضطراب شما معیارهای خاصی دارد، ممکن است پزشک، برای شما اختلال اضطرابی تشخیص دهد. برخی از اختلالات اضطرابی رایج عبارتند از:
- اختلال اضطراب فراگیر – احساس اضطراب یا نگرانی در بیشتر مواقع
- اختلال هراس – داشتن حملات پانیک منظم، اغلب بدون دلیل آشکار
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) – داشتن مشکلات اضطرابی پس از تجربه یک رویداد بسیار استرس زا یا ترسناک
- اختلال اضطراب اجتماعی – ترس از موقعیت های اجتماعی
- اختلال وسواس اجباری (OCD) – داشتن افکار ناخوشایند مکرر (وسواس فکری) و انجام برخی روال ها (اجبار) برای تسکین اضطراب
- فوبیا – ترس شدید از یک شی، مکان، موقعیت یا احساس خاص
- اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین مشکلات سلامت روان است.
چه چیزی باعث اختلالات اضطرابی می شود؟
بسیاری از عوامل مختلف می توانند منجر به بروز اختلالات اضطرابی شوند. این موارد شامل ژنتیک، بیماری طولانی مدت، رویدادهای آسیب زا مانند مورد سوء استفاده قرار گرفتن در دوران کودکی یا خشونت خانگی باشد. همچنین سوء استفاده از مواد مخدر یا الکل نیز یک عامل خطر جدی است. وضعیت فعلی زندگی شما همچنین می تواند باعث اضطراب شود – به عنوان مثال، مشکلات مالی یا مسکن، بیکاری، استرس کاری، تنهایی، تهدید، یا روابط دشوار خانوادگی یا شخصی.
دارو
داروهای مختلف علائم فیزیکی و روانی اضطراب را مدیریت می کنند. با پزشک خود در مورد اینکه کدام دارو برای شما مناسب است صحبت کنید.
درمیان گذاشتن احساس خود با درمانگر
این مورد شامل کار کردن از طریق افکار، احساسات و رفتارهای خود با یک متخصص است. دو نوع درمان به ویژه برای اضطراب توصیه می شود.
- درمان شناختی رفتاری (CBT) می تواند به شما کمک کند تا راهبردهایی را برای شناخت و غلبه بر افکار ناراحت کننده یا اضطراب آور بیاموزید.
- ریلکس کردن کاربردی شامل یادگیری شل کردن عضلات در موقعیت هایی است که معمولاً شما را مضطرب می کند.
اضطراب چگونه بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد؟
اضطراب بر هر کسی تأثیر متفاوتی می گذارد. علائم جسمی و عاطفی وجود دارد که شدت آنها متفاوت است. اضطراب نه تنها بر فرد دارای علائم تأثیر می گذارد، بلکه اغلب می تواند بر خانواده و دوستان نیز تأثیر بگذارد. تشخیص اضطراب می تواند بر شغل، سرگرمی ها و عزت نفس فرد تأثیر بگذارد.
افراد مبتلا به اضطراب شدید ممکن است در رانندگی، کار، مطالعه، خرید، مراجعه به پزشک و موارد دیگر مشکل داشته باشند. آنها ممکن است دیگر تمایلی به معاشرت یا ثبت نام برای فعالیت های جدید در گروه های بزرگ نداشته باشند. آنها در کارهایی که می توانند به راحتی انجام دهند محدود می شوند و بر سلامت جسمی و روانی آنها تأثیر منفی می گذارد.
یک متخصص ممکن است اختلال اضطرابی را تشخیص دهد اگر سطح اضطراب به حدی باشد که علائم بیش از حد باشد و در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. پزشک ممکن است در مورد علائم و افکار فیزیکی و اینکه چگونه اینها بر زندگی عادی تأثیر می گذارد سؤال کند.
اضطراب افراد را در منطقه آسایش خود ایمن نگه می دارد و امتحان کردن چیزهای جدید و ریسک کردن را بسیار دشوار می کند. اضطراب بر کیفیت زندگی نیز تأثیر می گذارد. این می تواند فردی را از نگرانی دائمی خسته کند و نتواند برای رشد خود هیچ ریسک شخصی را انجام دهد.
برای درمان تخصصی و بهبود شرایط خود با ما همراه باشید. در اولین فرصت وقت ویزیت خود را تعیین کنید.