آلزایمر
طبق گزارش انجمن آلزایمر، بیش از 6 میلیون آمریکایی 65 ساله و بالاتر از بیماری آلزایمر رنج می برند. تخمین زده میشود که تا سال 2050، تعداد آمریکاییهای مبتلا به این بیماری به بیش از 14 میلیون نفر برسد. این آمار در کشور ما ایران نیز بسیار چشمگیر و نگران کننده است. آلزایمر یک بیماری تحلیل برنده مغزی است که در اثر آسیب سلولی و تغییرات ناشی از آن در مغز ایجاد می شود. زوال عقل که اغلب به جای بیماری آلزایمر استفاده می شود، اصطلاح گسترده تری است که برای توصیف علائم زوال شناختی، مانند از دست دادن حافظه، و همچنین به خطر افتادن مهارت های استدلال و یادگیری استفاده می شود.
اعتقاد بر این است که علت اصلی بیماری آلزایمر، تجمع پروتئین ها در داخل و اطراف سلول های مغز است. بتا آمیلوئید و پلاک های مرتبط با آن از علائم آسیب دیده در اسکن مغز بیماران آلزایمر هستند. مطالعه ای که در موسسه ترنر برای سلامت مغز و روان انجام شد نشان داد که آپنه انسدادی شدید خواب با افزایش این پروتئین مرتبط است.
آپنه خواب
یک اختلال تنفسی در شب است که اغلب با خروپف مشخص می شود. مطالعات جدید نشان می دهد که چگونه مشکلات خواب ممکن است با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط باشد. محققان دریافتند که مغز افراد مبتلا به آپنه خواب دارای سطوح بالایی از پلاک های بتا آمیلوئید است که نشانه بیماری آلزایمر است.
در آپنه خواب، افراد برای مدت کوتاهی در طول شب، گاهی صدها بار، تنفس خود را متوقف میکنند. که همین مورد باعث میشود در طول روز با احساس شادابی و خستگی از خواب بیدار شوند. این عارضه تقریباً یک نفراز 10 زن و یک نفر نیز از چهار مرد تحت تأثیر قرار دهد. توجه کنید که بیشتر آنها میانسال و مسن تر هستند. بسیاری از افراد نمیتوانند این شرایط را داشته باشند.
خروپف، نفس نفس زدن یا غرغر کردن برای هوا در طول خواب، یا بیدار شدن با خستگی هر چقدر هم که بخوابید، همگی می توانند نشانه آپنه خواب باشند. سرنخ های دیگر عبارتند از احساس خواب آلودگی در طول روز، به خواب رفتن در عرض 10 دقیقه پس از شروع تماشای یک فیلم یا برنامه تلویزیونی، یا احساس تحریک پذیری و عدم تمرکز.
ارتباط بین آپنه خواب و آلزایمر
دانشمندان مدتها به ارتباط بین اختلالات خواب مانند آپنه خواب و بیماری آلزایمر مشکوک بودند و مطالعات دیگر نشان دادهاند که خواب ضعیف با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است. اما “مطالعه جدید برای اولین بار است که پلاک های آمیلوئیدی شبیه آلزایمر را در مغز افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب تایید شده بالینی نشان می دهد.”
پروفسور رابینسون گفت: “ما می دانیم که اگر در اواسط زندگی دچار آپنه خواب شوید، در سنین بالاتر احتمال ابتلا به آلزایمر بیشتر می شود.” و اگر آلزایمر دارید، احتمال ابتلا به آپنه خواب شدیدتر از سایر افراد همسن شما بیشتر است.
برای این مطالعه، محققان مغز 34 نفر را که بر اثر بیماری آلزایمر مرده بودند با مغز 24 نفری که آپنه خواب داشتند مقایسه کردند. آنها دریافتند که پلاک های آمیلوئید در همان مناطق مغز، از جمله هیپوکامپ، که تحت تأثیر بیماری آلزایمر قرار گرفته است، ظاهر می شود. و هر چه آپنه شدیدتر باشد، تعداد پلاک ها در مغز بیشتر می شود.
آپنه انسدادی خواب
این مشکل تا حدی به دلیل نرخ رو به رشد چاقی در حال افزایش است، که می تواند باعث شود بافت های پر از چربی در زبان و گلو هنگام شل شدن عضلات گلو در هنگام خواب، راه های هوایی را فشرده کنند. این بر روی نیمی از سالمندان تأثیر می گذارد، به ویژه آنهایی که اضافه وزن دارند، اگرچه افراد لاغر نیز می توانند آپنه خواب داشته باشند. کاهش وزن ممکن است به این بیماری کمک کند، اگرچه تضمینی نیست.
آپنه خواب علاوه بر ایجاد خواب آلودگی و خستگی در طول روز، با شرایط پزشکی مانند بیماری قلبی، فشار خون بالا و دیابت مرتبط است. خواب ضعیف و آپنه خواب نیز با فراموشی عمومی و مشکلات حافظه مرتبط است. یکی از دلایلی که آپنه خواب ممکن است باعث مشکلات حافظه شود این است که این وضعیت با سطوح پایین اکسیژن خون مرتبط است که باعث کاهش اکسیژن رسانی به مغز می شود.
موثرترین درمان برای این عارضه
استفاده از دستگاه تنفسی است که هر شب هنگام خواب جریان ثابتی از هوا را از طریق یک ماسک مخصوص روی صورت و بینی می فرستد. درمان، غیر از CPAP، برای فشار مثبت مداوم راه هوایی، می تواند دست و پا گیر باشد، اما برای تسکین علائم موثر است.
اگر مشکل خروپف در خواب دارید و مشکوک هستید که مشکلات تنفسی در طول خواب ممکن است منجر به مشکلات حافظه و تفکر شود، مهم است که این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است لازم باشد یک تست تنفسی خواب انجام دهید، که در آن خواب شما به مدت یک شب کنترل می شود.
برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید و در صورتی که از مشکلات حافظه یا مشکلات تنفسی حین خواب رنج می برید، همین الان وقت ویزیت خود را با پزشک متخصص رزرو کنید.