وقتی در آینه به صورت خود نگاه می کنید، پوست، چشمان و عیوب خود را تشخیص می دهید و لبخند می زنید، زیرا میدانید که این شما هستید. اما آیا می توانید تصور کنید که یک روز به انعکاس خود نگاه کنید و هیچ ایده ای نداشته باشید که چه کسی هستید؟
این یکی از وحشتهایی است که ممکن است یک بیمار مبتلا به آلزایمر تجربه کند. این یک واقعیت ترسناک برای گری تیلور 69 ساله بود. تیلور پرستاری بود که در رتبههای بالاتر به سمت یک مدیر مراقبتهای بهداشتی صعود کرده بود، اما در سال 2012 بازنشسته شد.
او به یاد می آورد که در میانه یک جلسه با کارکنان صحبت می کرد، زمانی که هنوز کار می کرد، اما نمی دانست درباره چه چیزی صحبت می کند. او باید با تمرکز بر یک گفتگوی جداگانه با یکی از کارکنان نیز گفت و گویی انجام می داد.
همچنین به یاد می آورد که به سمت پرده های پنجره رفت و فکر می کرد آنها شکسته اند تا زمانی که شوهرش روش فعلی را برای باز و بسته کردن آنها به او نشان داد. مهم نبود، زیرا او بارها و بارها فراموش می کرد.
او قبلاً در زندگی حرفه ای خود با بیماران آلزایمر روبرو شده بود، اما دیدن برخی از آن علائم در خودش بسیار سخت بود. تیلور سعی کرد این حوادث را کنار بگذارد و حافظه رو به زوال خود را از شوهرش پنهان کند. با این حال، لحظهای که مرد غریبهای را دید که در آینه به او خیره شده بود، لحظهای بود که میدانست دیگر نمیتواند اتفاقی را که برایش میافتد سرکوب کند.
او به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد و تشخیص داده شد که اختلال شناختی خفیفی دارد که پیشآهنگی برای بیماری آلزایمر است.
بیماری آلزایمر
این بیماری مغز را به گونهای تغییر میدهد که میتواند بر نحوه عملکرد فرد تأثیر بگذارد. بعضی روزها ممکن است فرد شبیه خودش به نظر برسد و روزهای دیگر ممکن است رفتار غیرعادی از خود نشان دهد. این تغییر از یک روز به روز دیگر برای افراد مبتلا به آلزایمر رایج است. در ادامه، با برخی از تغییرات رفتاری رایجی که افراد مبتلا به آلزایمر را تحت تاثیر قرار می دهد و نحوه مدیریت این تغییرات آشنا می شوید.
آلزایمر چگونه بر رفتار تأثیر می گذارد؟
علاوه بر مشکلات فکری و حافظه، افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است علائمی مانند بی قراری، مشکلات خواب و توهم را تجربه کنند. آنها ممکن است سرگردان باشند، قدم بزنند و به شیوه های غیرعادی رفتار کنند. این مشکلات می تواند کار شما را به عنوان یک مراقب سخت تر کند. مهم است که به یاد داشته باشید که ماهیت بیماری، و نه فرد مبتلا به آلزایمر، باعث این تغییرات می شود.
آلزایمر اهمیتی نمیدهد که قربانی کیست، چقدر او را دوست دارند، یا چند چیز در لیست کارهای او وجود دارد. این یک تجربه سخت و ترسناک است. بنابراین، هنگامی که با بیماری روبرو هستید که این تشخیص دشوار را تحمل می کند، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی باید حمایت کننده و موثر باشند.
هنگامی که با یک بیمار در حال تعامل هستید، به خاطر داشته باشید که بیشتر ارتباطات غیرکلامی است. تماس چشمی را با آنها حفظ کنید و سعی کنید پیام های خود را متمرکز نگه دارید و هر بار یک نقطه را برای به حداقل رساندن حواس پرتی ها و احتمال گیج شدن خود قرار دهید.
همچنین، از پرسیدن سوالاتی که ممکن است باعث خجالت شما در صبور بودن شود یا در صورت عدم توانایی تماس با اطلاعات باعث سردرگمی آنها شود، خودداری کنید، مانند “یادت نمیاد دیروز بهت شلیک کردم؟” یا هر چیزی در این راستا
هنگامی که یک بیمار آلزایمر رفتار دشواری از خود نشان می دهد، اغلب به این معنی است که او در تلاش برای برقراری ارتباط است. یا حتی نااامید است. زیرا در تلاش برای انتقال پیامی مانند درد، کم آبی یا بی حوصلگی است. آنها ممکن است ترسیده باشند یا تحقیر شوند. همچنین ممکن است فقط بازداری های خود را از دست بدهند و “قوانین” و ایده های رفتار مناسب ممکن است در آنها گم شود.
مهم این است که به یاد داشته باشید که این رفتار به احتمال زیاد عمدی نیست و شما را هدف قرار نمی دهد. اگر بتوانید روی تعیین آنچه که بیمار برای آن سعی در برقراری ارتباط دارد تمرکز کنید، احتمالاً ناامیدی و پرخاشگری آنها را کاهش می دهد. وقتی با آنها در تعامل هستید، به بحث و جدل دامن نزنید.
تغییرات رفتاری رایج در آلزایمر عبارتند از:
- علائم اضطراب یا ترس
- راحت، نگران، عصبانی و یا ناراحت می شوند
- رفتار افسرده یا عدم علاقه به چیزها
- پنهان کردن چیزها یا اینکه فکر می کنند دیگران چیزهایی را پنهان می کنند
- تصور چیزهایی که وجود ندارند
- احساس بدگمانی یا تهدید از سوی دیگران، بدون دلیل
- زمان زیادی قدم میزنند
- نشان دادن رفتار غیرعادی جنسی
- سرگردانی دور از خانه
- کتک زدن افراد دیگر
- درک نادرست از آنچه می بینند یا می شنوند
- داشتن مشکل در خوابیدن در طول شب
دلایل دیگر برای تغییر در رفتار
علاوه بر تغییرات در مغز، چیزهای دیگری ممکن است بر رفتار افراد مبتلا به آلزایمر تأثیر بگذارد. عوامل زیر ممکن است باعث ایجاد رفتارهای ناراحت کننده در افراد مبتلا به آلزایمر شود:
- احساساتی مانند غم، ترس، استرس، سردرگمی یا اضطراب
- مشکلات مرتبط با سلامتی، مانند درد، کمبود خواب، و مشکلات بینایی یا شنوایی
- سایر مسائل فیزیکی مانند یبوست، گرسنگی یا تشنگی
- عوارض جانبی داروهای جدید
- یک محیط پر سر و صدا یا استرس زا (مثلاً چندین مکالمه همزمان یا یک تلویزیون یا رادیو با صدای بلند)
تغییرات ناگهانی یا با نوسان سریع در رفتار، به ویژه اگر فرد دچار عفونت یا تغییرات اخیر دارویی شده باشد، باید فوراً به پزشک ارجاع شود.
مراقبین باید بدانند که آیا تغییرات در رفتار ناشی از خود بیماری است یا چیز دیگری مانند محیط. اما پی بردن به علت تغییر رفتار همیشه آسان نیست. پیگیری تغییرات رفتاری رایج می تواند به مراقبان و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا یک الگو را تشخیص دهند و علت تغییر رفتاری را تعیین کنند.
نکاتی برای مدیریت تغییرات رفتاری

یادگیری روشهای مدیریت تغییرات رفتاری میتواند سختی زندگی روزمره را برای فرد مبتلا به آلزایمر، مراقبان و عزیزانش کمتر کند. در اینجا چند نکته وجود دارد:
- صبور باشید، سعی کنید ناراحتی خود را نشان ندهید و از مشاجره اجتناب کنید.
- به شخص اطمینان دهید که برای کمک کردن آنجا هستید
- یاد بگیرید چگونه با فرد مبتلا به آلزایمر ارتباط برقرار کنید.
- توجه آنها را به یک شیء یا فعالیت جدید، مانند گوش دادن به موسیقی، خواندن کتاب یا پیاده روی معطوف کنید.
- با کاهش سر و صدا و شلوغی و نگه داشتن اشیاء مورد علاقه (مانند عکس ها) در اطراف خانه، یک محیط آرامش بخش ایجاد کنید.
- سعی کنید برنامه فرد را شامل حمام کردن، لباس پوشیدن و غذا خوردن در یک ساعت مشخص در روز حفظ کنید.
- راه هایی را بیابید کمک میکند فرد از نظر جسمی فعال باشد خلق و خو و خواب را نیز بهبود بخشد.
درصورتی که یکی از عزیزان شما از مشکلات حافظه رنج می برد، یا مشکوک به مشکلات حافظه است، اقدام به موقع شما می تواند برای او نجات بخش باشد. در اولین فرصت، وقت ویزیت خود را با پزشک متخصص مغز و اعصاب در شیراز هماهنگ کنید.