آیا شکر خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهد؟/ ارتباط بین مصرف شیرینی و مشکلات حافظه!
مصرف زیاد قند و سطوح بالای قند خون می تواند خطر ابتلا به آلزایمر یا سایر انواع زوال عقل را افزایش دهد. ارتباط بین مصرف شیرینی و مشکلات حافظه! ثابت شده است.
یکی از دلایل این است که قند بیش از حد می تواند باعث بروز التهاب شود. این مورد می تواند منجر به بسیاری از بیماری های مزمن، از جمله زوال عقل مانند آلزایمر شود.
در ادامه با ما همراه باشید.
مطالعات اخیر ارتباط بین سطح قند بالا و آلزایمر را برجسته کرده است.
یک مطالعه در سال 2022 با 37689 نفر شرکت کننده، ارتباط بین مصرف زیاد قند و افزایش خطر ابتلا به آلزایمر در بین زنان را نشان داد.
کسانی که روزانه حدود 10 گرم (2.4 قاشق چایخوری) شکر مصرف می کردند، بیشترین افزایش خطر را داشتند. لاکتوز، قند موجود در شیر و فرآورده های شیر، قوی ترین ارتباط را با آلزایمر در میان انواع قندهای مورد مطالعه داشت.
قند خون بالا ناشی از دیابت نیز یک عامل خطر برای ابتلا به بیماری آلزایمر است. می تواند باعث رشد پلاک های آمیلوئید در مغز شود که یکی از ویژگی های بارز آلزایمر است.
در حالی که محققان زمانی فکر میکردند که این مشئله برای بیشتر افراد مسنتر صادق است، اما اکنون دریافتهاند که این خطر میتواند زودتر شروع شود.
مطالعات انجام شده
یک مطالعه در سال 2022 با 4932 نفر نشان داد که ارتباط بین آلزایمر، قند خون بالا و کلسترول بالا می تواند از سن 35 سالگی شروع شود. محققان شرکت کنندگان را در طول دهه ها دنبال کردند. آنها دریافتند که مدیریت زودهنگام سطح کلسترول و قند خون ممکن است به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر در آینده کمک کند.
یک مطالعه کوچکتر در سال 2022 برای بررسی ارتباط بین مصرف شیرینی و مشکلات حافظه، همچنین نشان داد که سطح قند خون بالاتر در یک دوره کوتاه به مدت یک سال می تواند بر خطر آلزایمر و زوال عقل تأثیر بگذارد.
این مطالعه شامل 105 نفر بود که افراد در شروع مطالعه از نظر شناختی سالم بودند. محققان دریافتند که با افزایش سطح قند خون ناشتا، افراد بدون توجه به وزن بدن و تفاوت انسولین، نشانگرهای تصویربرداری مغزی بیشتری از زوال شناختی ایجاد کردند.
در نهایت، یک مطالعه در سال 2017 همچنین نشانگرهای افزایش یافته برای آلزایمر را در افرادی که مقادیر بیشتری از نوشیدنی های شیرین و آب میوه مصرف می کردند، نشان داد.
آیا مصرف قند می تواند علائم بیماری آلزایمر را بدتر کند؟/ ارتباط بین مصرف شیرینی و مشکلات حافظه!
خوردن بیش از حد قند، به خصوص اگر دیابت دارید، می تواند پیشرفت زوال عقل را تسریع کند. یعنی علائم ممکن است زودتر ظاهر شوند.
علائم آلزایمر عبارتند از:
- مشکل با حافظه
- داشتن مشکل در حل مسئله
- تغییرات خلقی و شخصیتی
- بهداشت ضعیف
- کناره گیری اجتماعی
اما مقدار کمی شکر ممکن است گاهی اوقات مفید باشد.
این به این دلیل است که برخی از افراد مبتلا به مراحل بعدی آلزایمر ممکن است اشتهای خود را از دست بدهند و دریافت مواد مغذی مورد نیاز برای سالم ماندن را سخت کند.
انجمن آلزایمر پیشنهاد میکند برای جذابتر کردن غذا و کمک به دریافت مواد مغذی، کمی شکر یا نمک اضافه کنید.
برخی از افراد ممکن است نیاز به پیروی از رژیمهایی داشته باشند که قند و نمک را به شدت کاهش میدهند، بنابراین قبل از افزودن بیشتر با پزشک مشورت کنید.
افراد مبتلا به آلزایمر چگونه می توانند قند را در رژیم غذایی خود کاهش دهند؟
یکی از روش های عملی برای کاهش مصرف شکر، محدود کردن یا حذف نوشیدنی های شیرین است. تحقیقات ارتباط مستقیمی بین نوشیدنی های شیرین و افزایش خطر ابتلا به آلزایمر پیدا کرده است.
به عنوان مثال، نتایج یک مطالعه در سال 2021 که بر روی 1865 نفر طی 16 سال انجام شد، برای بررسی ارتباط بین مصرف شیرینی و مشکلات حافظه، نشان داد که خطر ابتلا به آلزایمر، انواع زوال عقل و سکته مغزی در افرادی که بیشترین قند را به خصوص به شکل نوشیدنی مصرف میکنند، بیشتر است.
راه های دیگر برای کاهش قند در رژیم غذایی عبارتند از:
- کاهش مصرف شکر و شیرین کننده هایی مانند عسل
- مقداری را که اضافه می کنید به نصف کاهش دهید و سپس از آنجا کم کنید
- جایگزینی شکر با ادویه یا عصاره
- مقایسه برچسب های تغذیه و انتخاب محصولات با شکر افزوده کمتر
- کاهش مقدار شکر در دستور العمل ها یا جایگزینی آن
- اجتناب از میوه های بسته بندی شده در شربت یا آبکشی و تخلیه آن در آبکش
- در صورت امکان میوه های تازه، خشک یا منجمد را انتخاب کنید
سوالات متداول
در اینجا چند پاسخ به سوالاتی که ممکن است در مورد قند و بیماری آلزایمر داشته باشید آورده شده است.
آیا افراد مبتلا به زوال عقل می توانند قند بخورند؟
محدود کردن مصرف شکر برای سلامت کلی مفید است زیرا خوردن بیش از حد قند می تواند به چاقی، دیابت نوع 2 و سایر شرایط کمک کند.
گفته می شود، شکر در حد اعتدال بد نیست. حتی ممکن است به افرادی که در مراحل بعدی آلزایمر هستند کمک کند.
این به این دلیل است که حس بویایی و چشایی شما ممکن است کاهش یابد و باعث شود که بسیاری از غذاها کمتر جذاب به نظر برسند. ممکن است در جویدن یا بلعیدن مشکل داشته باشید، یا خلق افسرده ممکن است باعث شود کمتر تمایل به خوردن داشته باشید. کمی شکر ممکن است غذا را جذاب تر کند.
چرا افراد مبتلا به آلزایمر هوس شیرینی جات می کنند؟
برخی از افراد مبتلا به آلزایمر از دست دادن چشایی و بویایی را تجربه می کنند که باعث می شود غذا کمتر خوشمزه شود. آنها ممکن است هوس خوردن غذاهای شیرین و طعم های شدید را برای جبران فقدان شروع کنند.
آنها همچنین ممکن است اضطراب یا افسردگی داشته باشند، و خوردن شیرینی ها مواد شیمیایی احساس خوب را برای مدت کوتاهی افزایش می دهد.
برخی از داروها نیز ممکن است باعث میل به شیرینی جات شوند.
آیا سایر تغییرات رژیم غذایی می توانند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهند؟
تحقیقات نشان می دهد که آنچه می خورید ممکن است به طور مثبت یا منفی بر نحوه تفکر و حافظه شما تأثیر بگذارد. انواع خاصی از رژیم ها، مانند رژیم مدیترانه ای، ممکن است تأثیر مثبتی بر مغز شما داشته باشند.
محققان در حال مطالعه رژیم های دیگر در آزمایشات بالینی هستند. تاکنون، شواهد زیادی مبنی بر اینکه مکمل ها یا غذاهای فردی می توانند به پیشگیری از زوال عقل کمک کنند، وجود ندارد.
جمع بندی
محققان شواهدی یافته اند که نشان می دهد مصرف زیاد قند و همچنین سطوح بالای قند خون مرتبط با دیابت، می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد. این خطر ممکن است برای زنان بیشتر باشد.
یکی از راههای کاهش خطر، کاهش مصرف قند است.
مصرف زیاد قند نیز ممکن است علائم آلزایمر را در افراد مبتلا بدتر کند. اما اگر یکی از عزیزانتان در خوردن غذای کافی مشکل دارد، کارشناسان میگویند میتوانید برای جذابتر کردن غذا، کمی شکر اضافه کنید.
برای اطلاعات بیشتر و دریافت درمان های تخصصی اختلالات حافظه در شیراز با ما تماس بگیرید.