آیا ممکن است کسی در خواب دچار حمله پنیک شود؟
شما هم تجربه داشته اید که در زمان هایی ضربان قلبتان به شدت بالا رفته و احساس تنگی نفس داشته باشید؟ ممکن است حتی این حالت را در زمان خواب هم تجربه کنید. اما واقعا علت چیست؟ در ادامه می خواهیم علل و راهکارهای حمله پنیک در خواب را بررسی کنیم.
در این مقاله در مورد چه مواردی صحبت کردیم؟
- تعریف حمله پنیک
- شیوع
- علل حمله پنیک در خواب
- تشخیص مشکل حمله پنیک در خواب
- مدیریت و درمان حمله پنیک
حمله پنیک شبانه چیست؟
حمله پنیک شبانه احساس ناگهانی ترس است که شما را از خواب بیدار میکند. شما با حالت وحشت از خواب بیدار میشوید و واکنشهای جسمی مانند تپش قلب، تعریق و مشکل در تنفس (نفس نفس زدن) را تجربه میکنید.
حملات پنیک شبانه، میتوانند بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهند و شما را از خواب بیدار کنند. همانند حمله پنیک روزانه، ممکن است عرق کنید، ضربان قلبتان تند شود، بلرزید، نفستان بند بیاید یا به سختی نفس بکشید.
همچنین ممکن است احساس گرگرفتگی یا لرز، سرگیجه و احساس مرگ داشته باشید. این علائم هشدار دهنده میتوانند علائم حمله قلبی یا سایر بیماریهای جدی را تقلید کنند. اگرچه حملات پنیک راحت نیستند، اما آنقدر خطرناک هم نیستند.
حملات پنیک شبانه چقدر رایج هستند؟
حدود ۱۱٪ از آمریکاییها هر ساله یک حمله پانیک را تجربه میکنند. از هر ۱۰ نفر مبتلا به اختلال پنیک (حملات پنیک مکرر) ۷ نفر نیز حملات پنیک شبانه دارند.
تفاوت بین حملات پنیک شبانه و وحشت شبانه چیست؟
وحشت شبانه یک اختلال خواب مختل کننده (پاراسومنیا) است. فردی که وحشت شبانه را تجربه میکند، علائمی مانند حمله پنیک شبانه دارد. یکی از تفاوتهای کلیدی، آگاهی است.
افرادی که وحشت شبانه را تجربه میکنند، اغلب از داشتن آن بیاطلاع هستند. ممکن است به نظر برسد که بیدار هستند – و ممکن است فریاد بزنند، از رختخواب بپرند و به اطراف بدوند. آنها در واقع خواب هستند و بیدار کردن آنها دشوار است (و اغلب توصیه نمیشود).
وقتی وحشت شبانه تمام میشود، فرد دوباره به خواب میرود. ممکن است صبح آن رویداد را به خاطر نیاورد. کودکان بیشتر احتمال دارد که وحشت شبانه داشته باشند، اگرچه بزرگسالان نیز آن را دارند.
حمله پنیک شما را از خواب بیدار میکند. شما از احساس ترس و سایر علائم حمله پانیک آگاه هستید. ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا دوباره به خواب بروید. حملات پنیک شبانه در درجه اول نوجوانان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد.
حملات پنیک شبانه معمولاً فقط چند دقیقه طول میکشند. اما ممکن است مدتی طول بکشد تا آرام شوید و بعد از آن دوباره به خواب بروید. افرادی که حملات پنیک شبانه دارند، معمولاً حملات پنیک روزانه نیز دارند.
مشخص نیست چه چیزی باعث حملات پنیک میشود.
عوامل زمینهای ممکن است شامل ژنتیک، استرس و تغییرات خاصی در نحوه عملکرد بخشهایی از مغز شما باشد. در برخی موارد، یک بیماری زمینهای، مانند اختلال خواب، آسم یا بیماری تیروئید، میتواند باعث علائم پنیک شود. در مورد علائم خود و اینکه آیا به آزمایشهایی برای یک بیماری زمینهای احتمالی نیاز دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
چه چیزی باعث حملات پنیک در شب میشود؟
متخصصان نمیدانند چرا برخی افراد حملات پنیک را تجربه میکنند. چیزی بر نحوه درک و پردازش ترس و اضطراب توسط مغز و سیستم عصبی شما تأثیر میگذارد. بیشتر حملات پنیک در طول روز اتفاق میافتند. معمولاً زمانی که یک موقعیت غیرتهدیدآمیز باعث ایجاد پاسخ پنیک میشود. به طور مشابه، حملات پنیک شبانه ریشه در موقعیت ندارند.
عوامل خطر حملات پنیک شبانه چیست؟
اگر در طول روز دچار حملات پنیک شوید، احتمال ابتلای شما به این حملات در شب بیشتر است. سایر عوامل خطر عبارتند از:
- خشم یا خصومت.
- اختلال اضطراب.
- افسردگی.
- بیخوابی یا آپنه خواب.
- اختلال وسواس فکری-عملی (OCD).
- اختلالات مصرف مواد، از جمله اختلال مصرف الکل.
علائم حمله پنیک شبانه چیست؟
حملات پنیک شبانه علائمی مشابه حملاتی که در طول روز رخ میدهند، ایجاد میکنند. با این حال، تحقیقات نشان میدهد افرادی که در شب دچار حمله پنیک میشوند، ممکن است علائم تنفسی شدیدتری داشته باشند. آنها ممکن است برای نفس کشیدن تقلا کنند (تنگی نفس) یا احساس خفگی یا حمله قلبی داشته باشند.
علائم حمله پانیک شبانه عبارتند از:
- درد قفسه سینه.
- لرز.
- احساس شدید وحشت.
- حالت تهوع.
- تعریق شدید (هیپرهیدروز).
- ضربان قلب بالا.
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی در انگشتان دست یا پا.
- لرز یا رعشه.
حملات پنیک شبانه چقدر طول میکشند؟
علائم حمله پنیک شبانه معمولاً در کمتر از ۱۰ دقیقه به اوج خود میرسند و سپس فروکش میکنند. ممکن است مدتی طول بکشد تا دوباره به خواب بروید.
حملات پنیک شبانه چگونه تشخیص داده میشوند؟
پزشک شما ممکن است آزمایشهایی را برای رد مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی و بیماری تیروئید که علائمی مشابه حملات پنیک ایجاد میکنند، تجویز کند. اگر پزشک شما علت فیزیکی پیدا نکند، ممکن است بر اساس علائم و عوامل خطر، حملات پنیک شبانه را تشخیص دهد.
مدیریت و درمان
چگونه میتوانید حمله پنیک شبانه را متوقف کنید؟
پس از شروع حمله پنیک ، تنها گزینه این است که اجازه دهید علائم روند خود را طی کنند. برخی افراد متوجه میشوند که میتوانند شدت حمله را با تنفس عمیق و کنترلشده یا تمرینات شلکننده عضلات کاهش دهند. پزشک شما ممکن است برای کاهش علائم شما دارو تجویز کند.
حملات پنیک شبانه چگونه مدیریت یا درمان میشوند؟
پزشک شما ممکن است ترکیبی از داروها و درمانها را برای متوقف کردن حملات پنیک شبانه توصیه کند. این درمانها همان درمانهای حملات پنیک روزانه هستند.
درمانهای حمله پنیک شبانه عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب میتوانند تعداد و شدت حملات پنیک را کاهش دهند. حملات پنیک ممکن است به طور کامل از بین بروند. این داروها ممکن است شش تا هشت هفته طول بکشد تا به طور کامل اثر کنند. بنزودیازپینها میتوانند به سرعت علائم شدید را کاهش دهند. اما این داروها اعتیادآورند. ممکن است تحمل فیزیکی ایجاد کنید، بنابراین به خوبی عمل نخواهند کرد. ترک مصرف آنها میتواند بسیار دشوار باشد. نمونههایی از آنها عبارتند از آلپرازولام (Xanax™) و کلونازپام (Klonopin™).
- مسدودکنندههای بتا، مانند پروپرانولول (Inderal™)، ممکن است علائم فیزیکی حمله پنیک را کاهش دهند. پزشک شما ممکن است این داروها را در صورت نیاز تجویز کند تا در صورت احساس حمله پنیک، مصرف کنید.
- درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی رواندرمانی است. شما با یک مشاور یا روانشناس ملاقات میکنید که به شناسایی محرکهای حمله پنیک کمک میکند. با CBT، یاد میگیرید که نحوه تفکر و پاسخ خود به این محرکها را تغییر دهید. با گذشت زمان، حملات پنیک کاهش مییابد و ممکن است به طور کامل متوقف شود.
این درمانها میتوانند به کاهش شدت حملات پنیک و جلوگیری از آنها در آینده کمک کنند، بنابراین میتوانید خواب بهتری داشته باشید.
چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرم؟
در صورت بروز موارد زیر باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- مشکلات تنفسی.
- درد قفسه سینه.
- مشکل در تمرکز.
- تحریک پذیری شدید.
- بی خوابی.
- حملات پانیک که بیش از ۱۵ دقیقه طول می کشد.
- اضطراب مداوم که در زندگی روزمره یا خواب اختلال ایجاد می کند.
- علائم آپنه خواب مانند خروپف بلند یا نفس نفس زدن.
برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.