در این مقاله در مورد چه مطالبی صحبت می کنیم؟ علت نشخوار فکری چیست؟
- چرا دچار نشخوار فکری می شویم؟
- انواع مختلف نشخوار فکری شامل چه مواردی است؟
- عواقب نشخوار فکری
- جمع بندی مطالب مربوط به نشخوار فکری
ما روزانه با انبوه سوالات بیماران مراجعه کننده مواجه می شویم. آنها اغلب می گویند فکرشان مدام درگیر است و احساس می کنند ذهنشان خسته است و عمیق ترین نقاط مغزشان انگار درد می کند. واقعا علت نشخوار فکری چیست؟ آیا هرنوع فکر کردنی به معنی نشخوار فکری است؟ انواع مختلف نشخوار فکری را بشناسیم. با ما همراه باشید.
انواع نشخوار فکری
اگرچه بیش از حد فکر کردن شامل فکر کردن مکرر به افکار بیفایده است، اما انواع مختلفی از نشخوار فکری وجود دارد و هر کدام از دریچه متفاوتی به نگرانیها نگاه میکنند. در اینجا برخی از رایجترین فرآیندهای فکری منفی که ممکن است پشت بیش از حد فکر کردن شما باشند، آورده شده است.
تعمیم بیش از حد
تعمیم بیش از حد، یک روش تفکر تحریف شده است که در آن شما بر اساس شواهد کم یا یک تجربه گذشته، فرضیات گستردهای را مطرح میکنید. به عنوان مثال، اگر در رسیدن به یک هدف شکست بخورید، ممکن است تصمیم بگیرید که هرگز در هیچ کاری موفق نخواهید شد. از آنجایی که تجربه بدی داشتهاید، اکنون تعمیم میدهید که موقعیتهای آینده نیز یکسان خواهند بود.
فاجعهسازی
فاجعهسازی زمانی است که شما فرض میکنید بدترین سناریو اتفاق خواهد افتاد. حتی زمانی که هیچ دلیل منطقی برای این فرض وجود ندارد. این نوع تفکر میتواند چرخهای ایجاد کند که فراتر از مشکل اولیه شما باشد. شکستن این چرخه میتواند دشوار باشد. زیرا ذهن شما میتواند همه این سناریوها را به سرعت تصور کند.
به عنوان مثال، اگر ماشین شما صدای عجیب و غریب تولید کند، ممکن است به جای اینکه صرفاً یک قرار با تعمیرکار تعیین کنید، فرض می کنید که ماشین شما غیرقابل تعمیر است. سپس ممکن است به این فکر کنید که نمیتوانید از پس خرید یک ماشین جدید برآیید. این میتواند باعث شود که از نداشتن پول کافی برای پرداخت اجاره خود بترسید. نگران این شوید که ممکن است مجبور به تخلیه خانه خود شوید.
تفکر همه یا هیچ
تفکر همه یا هیچ این ایده است که چیزی یا یک موفقیت بزرگ خواهد بود یا یک شکست مطلق و هیچ نتیجه بالقوهای بین این دو حالت افراطی وجود ندارد.
نمونهای از تفکر همه یا هیچ این است که فکر می کنید تمام روزتان بیفایده بوده است، زیرا یک کار خاصی را در لیست کارهایتان بوده، انجام ندادهاید. این فرآیند فکری میتواند تشخیص آنچه در آن خوب هستید را دشوار کند. زیرا انتظار دارید فوراً به کمال برسید بدون اینکه فرصتی برای توسعه تواناییهایتان در طول زمان داشته باشید.
افکار منفی خودکار
افکار منفی خودکار (ANT) به افکار منفی غیرارادی اشاره دارند که در پاسخ به یک موقعیت یا محرک به ذهن شما خطور میکنند. نمونههایی از ANTها میتوانند این فکر باشند که “من هرگز به اندازه کافی خوب نخواهم بود” در پاسخ به یک شکست یا اشتباه کوچک، یا “من همیشه تنها خواهم بود” پس از یک قرار بد است.
طبق مقالهای که در مجله Collabra: Psychology منتشر شده است، الگوهای فکری مخرب با نگرانی و افسردگی مرتبط هستند. زیرا احتمال بیشتری دارد که شما را مضطرب کنند. افکار منفی خودکار اغلب غیرمنطقی و خود تخریبگر هستند. آنها عادتی شبیه به یک رفلکس هستند. به این معنی که به طور طبیعی اتفاق میافتند و برای غلبه بر آنها تمرین لازم است.
علت نشخوار فکری چیست؟
نشخوار فکری یا فکر کردن بیش از حد و آسیب زا، میتواند ناشی از عوامل داخلی و خارجی، چه در کنترل شما و چه خارج از آن باشد. چند علت رایج بیش از حد فکر کردن شامل موارد زیر است:
بیماریهای سلامت روان
واقعا علت نشخوار فکری چیست؟ بیش از حد فکر کردن میتواند نشانهای از بیماریهای سلامت روان مانند اضطراب یا افسردگی باشد. این بیماری معمولاً با اختلال اضطراب فراگیر (GAD) مرتبط است. باعث میشود افراد بیش از حد در مورد موقعیتهای روزمره نگران باشند.
تروما (آسیب)
افرادی که دچار تروما شدهاند ممکن است برای ایجاد حس امنیت یا ایمنی، بیش از حد هوشیار یا در حالت آمادهباش باشند. بیش از حد فکر کردن میتواند به عنوان یک مکانیسم مقابلهای برای به دست آوردن احساس کنترل بر محیط استفاده شود.
کمالگرایی
کمالگرایی با استانداردهای بالا و انتقاد بیش از حد از خود و عملکردتان مرتبط است. انتظارات غیرواقعی میتواند کمالگرایان را به بیش از حد فکر کردن سوق دهد.
عزت نفس پایین
علت نشخوار فکری چیست؟ اگر عزت نفس پایینی دارید، به احتمال زیاد به دلیل ناامنی یا ترس از قضاوت شدن، خودتان را زیر سوال میبرید.
استرس
رویدادهای استرسزا میتوانند منجر به نشخوار فکری در مورد آن موقعیتها یا سایر بخشهای زندگی شما شوند.
عواقب نشخوار فکری
بازآموزی مغز برای جلوگیری از بیش از حد فکر کردن میتواند به سلامت و رفاه شما کمک کند. برعکس، بیش از حد فکر کردن اگر مورد توجه قرار نگیرد، میتواند اثرات منفی قابل توجهی داشته باشد. اثراتی که ممکن است موارد زیر را تحت تأثیر قرار دهد:
سلامت جسمی
بیش از حد فکر کردن میتواند منجر به تظاهرات فیزیکی مشابه علائم اختلال اضطراب شود، از جمله موارد زیر:
- مشکل در خواب
- حالت تهوع
- لرزش یا رعشه
- بالا رفتن ضربان قلب
- افکار پریشان
- خستگی
این علائم جسمی به بار عاطفی ناشی از بیش از حد فکر کردن میافزایند و زندگی را بسیار دشوارتر جلوه میدهند.
سلامت روان
طبق یک بررسی سیستماتیک که در مجله علوم اجتماعی و پزشکی منتشر شده است، تفکر بیش از حد در برخی از جمعیتها با اختلالات سلامت روان، مانند اضطراب یا افسردگی، همپوشانی دارد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که تفکر بیش از حد علت یا پیشساز افسردگی است. در حالی که برخی دیگر دریافتهاند که میتواند منجر به اضطراب و علائم شبیه افسردگی شود.
صرف نظر از این، تفکر بیش از حد میتواند شرایط سلامت روان از پیش موجود را تشدید کند. تمرکز و حل مسئله را دشوارتر کند. این میتواند چالشهایی را در زندگی شخصی و حرفهای شما ایجاد کند.
عزت نفس
وقتی اشتباهات و کاستیهایتان مدام در ذهنتان تکرار میشوند، احساس خوبی نسبت به خودتان نخواهید داشت. این نوع مونولوگ درونی میتواند به مرور زمان سطح اعتماد به نفس و عزت نفس شما را کاهش دهد. درنتیجه باعث می شود عزت نفستان کم شود.
عملکرد شناختی
تحقیق مداوم یا جستجوی نظرات دیگران، نوعی از بلاتکلیفی است که به عنوان فلج تحلیلی یا خستگی تصمیم شناخته میشود. شما میتوانید آنقدر خودتان را با اطلاعات و گزینههای مختلف غرق کنید که مهارتهای تصمیمگیریتان مختل شود. این امر نتیجهگیری در زندگی شخصی یا حرفهای شما را دشوار میکند. همچنین میتواند منجر به مشکلاتی در تمرکز و توجه شود.
جمع بندی
یاد بگیرید چگونه ذهن خود را از فکر کردن بیش از حد آرام کنید
اگر شما هم جزو افرادی هستید که زیاد فکر میکنند، آرام کردن ذهنتان از فکر کردن بیش از حد میتواند منجر به بهبود سلامت روان، کاهش نگرانی و نشخوار فکری و تمرکز بیشتر بر لحظه حال شود. همه این عوامل میتوانند منجر به لذت بردن از یک زندگی شادتر و پربارتر شوند.
فهمیدن چگونگی متوقف کردن فکر کردن بیش از حد منفی، یکی از اجزای مهم خودسازی است. با این حال، داشتن شجاعت برای درخواست کمک، یکی دیگر از آنهاست.
اگر در بازسازی مغز خود یا آرام کردن ذهن خود مشکل دارید، همکاری با یک متخصص را در نظر بگیرید. متخصصین به طور ویژه آموزش دیدهاند تا راهنماییها و استراتژیهای شخصیسازی شدهای را ارائه دهند تا به شما در درک بهتر رفتارتان و دستیابی به اهدافتان کمک کنند.
برای دسترسی به منبع این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.
https://www.betterup.com/blog/how-to-stop-overthinking
برای دریافت اطلاعات بیشتر و درمان تخصصی با ما تماس بگیرید.