محققان در سراسر جهان در حال بررسی چگونگی پیشگیری از آلزایمر هستند. در حالی که پیشگیری از آلزایمر در حال حاضر پاسخ قطعی ندارد، تحقیقات نشان داده است که می توانیم برای کاهش خطر ابتلا به آن اقدام کنیم. در ادامه به این سوال پاسخ می دهیم که واقعا چیکار کنیم آلزایمر نگیریم؟
چه چیزی باعث آلزایمر می شود؟
کارشناسان بر این باورند که در اکثریت قریب به اتفاق موارد، آلزایمر، مانند سایر بیماریهای مزمن رایج، احتمالاً در نتیجه تعاملات پیچیده بین عوامل متعدد، از جمله سن، ژنتیک، محیط، شیوه زندگی، و شرایط پزشکی همزمان ایجاد میشود.
برخی از عوامل خطر – مانند سن یا ژن ها – قابل تغییر نیستند. اما سایر عوامل خطر – مانند فشار خون بالا و ورزش نکردن – معمولاً می توانند برای کاهش خطر تغییر کنند. تحقیقات در این زمینهها ممکن است به راههای جدیدی برای شناسایی افرادی که در معرض خطر هستند منجر شود.
مطالعات مربوط به پیشگیری از آلزایمر
درصد کمی از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر (کمتر از 1٪) دارای یک نوع زودرس مرتبط با جهش ژنتیکی هستند. تضمین می شود افرادی که دارای این جهش های ژنتیکی هستند به این بیماری مبتلا شوند.
یک کارآزمایی بالینی توسط شبکه آلزایمر ارثی غالب (DIAN) انجام شده است. این مطالعه نشان می دهد که آیا آنتی بادی های بتا آمیلوئید می توانند تجمع پلاک بتا آمیلوئید را در مغز افراد مبتلا به چنین جهش های ژنتیکی کاهش دهند و در نتیجه آلزایمر را کاهش دهند، به تاخیر بیاندازند یا از آن جلوگیری کنند.
علائم شرکتکنندگان در این کارآزمایی قبل از بروز علائم، بعد از مصرف دارو و دارونما بررسی شد. اسکنهای مغزی و سایر آزمایشهای مربوط به رشد پلاکهای بتا آمیلوئید انجام شد.
اگرچه تحقیقات هنوز در حال تکامل است. اما شواهد قوی وجود دارد که افراد می توانند با ایجاد تغییرات کلیدی در شیوه زندگی، از جمله شرکت در فعالیت منظم و حفظ سلامت قلب، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. بر اساس این تحقیق، انجمن آلزایمر 10 عادت سالم برای مغز شما ارائه می دهد. مجموعه ای از نکاتی که می تواند خطر زوال شناختی را کاهش دهد. پس در ادامه نکاتی را می آموزیم که نشان می دهد چیکار کنیم که آلزایمر نگیریم.
ارتباط قلب و سر
یک سری شرایط برای عدم افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی – مانند فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا – نیز خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند. برخی از مطالعات کالبد شکافی نشان می دهد که 80 درصد از افراد مبتلا به بیماری آلزایمر نیز به بیماری قلبی عروقی مبتلا هستند.
یک سوال قدیمی این است که چرا برخی از افراد پلاک ها و گره های آلزایمر را دارند اما علائم آلزایمر را بروز نمی دهند. بیماری عروقی ممکن است به محققین در یافتن پاسخ کمک کند.
برخی از مطالعات کالبد شکافی نشان میدهند که پلاکها و گرهها ممکن است بدون ایجاد علائم زوال شناختی در مغز وجود داشته باشند. مگر اینکه مغز نیز شواهدی از بیماری عروقی نشان دهد. برای درک بهتر ارتباط بین سلامت عروق و آلزایمر به تحقیقات بیشتری نیاز است.

خب چیکار کنیم آلزایمر نگیریم؟
1. ورزش بدنی و رژیم غذایی و تغذیه سالم ممکن است به پیشگیری از آلزایمر کمک کند
درواقع ورزش منظم ممکن است یک استراتژی مفید برای کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل عروقی باشد. فعالیت ورزشی ممکن است با افزایش جریان خون و اکسیژن در مغز به طور مستقیم به سلول های مغز کمک کند. به دلیل مزایای غیر قلبی عروقی، یک برنامه ورزشی تایید شده از نظر پزشکی بخش ارزشمندی از هر برنامه سلامتی کلی است.
شواهد کنونی نشان میدهد که تغذیه سالم برای قلب نیز ممکن است به محافظت از مغز کمک کند. تغذیه سالم برای قلب شامل محدود کردن مصرف قند و چربی های اشباع شده و اطمینان از مصرف مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل است. هیچ رژیمی بهترین نیست. دو رژیم غذایی که مورد مطالعه قرار گرفته اند و ممکن است برای کاهش خطر آلزایمر مفید باشند، رژیم غذایی DASH (رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا) و رژیم غذایی مدیترانه ای هستند.
رژیم DASH بر سبزیجات، میوه ها، محصولات لبنی بدون چربی یا کم چرب، غلات کامل، ماهی، مرغ، لوبیا، دانه ها، آجیل و روغن های گیاهی تاکید دارد. این رژیم DASH سدیم، شیرینی ها، نوشیدنی های شیرین و گوشت قرمز را محدود می کند.
مورد دیگر رژیم غذایی مدیترانه ای شامل گوشت قرمز نسبتا کمی است. بر غلات کامل، میوه ها و سبزیجات، ماهی و صدف، و چربی های سالم مانند آجیل و روغن زیتون تاکید دارد.
2. ارتباطات اجتماعی و فعالیت فکری
برخی مطالعات نشان می دهد که حفظ ارتباطات اجتماعی قوی و فعال ماندن ذهنی با افزایش سن ممکن است خطر زوال شناختی و آلزایمر را کاهش دهد. کارشناسان در مورد دلیل ارتباط مطمئن نیستند. ممکن است به دلیل مکانیسم های مستقیمی باشد که از طریق آن تحریک اجتماعی و ذهنی باعث تقویت ارتباطات بین سلول های عصبی در مغز می شود. بنابراین داشتن تعامل اجتماعی قوی یک جواب به این سوال است که چیکار کنیم آلزایمر نگیریم؟
3. ضربه به سر
به نظر می رسد ارتباط قوی بین خطر آتی زوال شناختی و ضربه جدی به سر وجود دارد. به خصوص زمانی که آسیب شامل از دست دادن هوشیاری باشد. شما می توانید به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر کمک کرده و از سر خود محافظت کنید:
- بستن کمربند ایمنی.
- استفاده از کلاه ایمنی هنگام شرکت در ورزش.
- خانه خود را با به حداقل رساندن شلوغی، فرش های بزرگ و نور ضعیف ” در برابر سقوط مقاوم” کنید.
4. قدرت مغز خود را منعطف کنید.
قبلاً این ضرب المثل را شنیده اید که «از آن استفاده کن یا آن را از دست بده»، و وقتی صحبت از فعالیت شناختی به میان می آید، این ضرب المثل مطمئناً درست به نظر می رسد. هر چه بیشتر خودتان و مهارت های شناختی خود را به چالش بکشید، احتمال اینکه شروع زوال عقل را کاهش دهید بیشتر می شود.
تحقیقات نشان داده که بازیهای استدلال آنلاین و بازیهای مبتنی بر مهارت حافظه میتواند حافظه و مهارتهای استدلالی را بهبود بخشد و همچنین به بزرگسالان بالای 50 سال کمک میکند تا کارهای روزمره مانند پیمایش حملونقل عمومی و معنای مالی شخصی را انجام دهند.
5. چیکار کنیم آلزایمر نگیریم؟ به زبان دوم صحبت کنید
یادگیری زبان دوم می تواند در طول سفر بین المللی بعدی به شما کمک کند. به شما کمک کند که احساس قدرت کنید زیرا در حال یادگیری چیز جدیدی هستید. اما یادگیری یک زبان جدید میتواند به بهبود مهارتهای شناختی شما نیز کمک کند.
بنابراین به جلوگیری از زوال عقل کمک کند. مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا گزارش می دهد که دوزبانگی مادام العمر می تواند از زوال شناختی جلوگیری کند. ممکن است به تاخیر در شروع زوال عقل کمک کند.
اگر در طول عمر خود به زبان دوم صحبت نکرده اید، ناامید نشوید. شما هنوز هم می توانید مزایای قابل توجهی از یادگیری یک زبان جدید در سال های پیش رو به دست آورید. متخصصین بیان میکنند افرادی که زبان جدیدی یاد میگیرند، بعداً به میزان کمتری از زوال عقل و مشکلات حافظه مبتلا میشوند.
در حالی که استدلال مستقیم هنوز مشخص نشده است. به نظر می رسد که یادگیری یک زبان جدید می تواند باعث انعطاف پذیری در مغز شود. به کاهش احتمال زوال عقل یا حتی تاخیر در شروع آن کمک کند.
6. حرکت کنید
بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل با سایر شرایط سلامتی مانند فشار خون بالا مرتبط است. بهترین راه برای کاهش فشار خون، کاهش خطر ابتلا به آلزایمر، زوال عقل عروقی و سایر عوارض؟ ورزش کنید.
برای مشاهده فواید، نیازی به ایجاد یک برنامه ورزشی دقیق ندارید. در واقع، فقط بستن بند کفش و رفتن به محله برای پیاده روی سریع روزانه می تواند برای افزایش جریان خون و اکسیژن به مغز کافی باشد.
7. استرس خود را کم کنید
هر نوع استرس طولانی مدت می تواند به سلامت جسمی و روحی ما آسیب برساند. این به سلامت شناختی ما نیز گسترش می یابد.
خوشبختانه، شیوه های پیشگیری از استرس خوب و مکانیسم های مقابله ای می تواند به شما کمک کند استرس روزانه را مدیریت کنید تا مزمن و مضر نشود. سعی کنید روزانه نفس عمیق بکشید. مدیتیشن کنید یا یادداشت برداری کنید تا استرس خود را کاهش دهید. همچنین می توانید ورزش یوگا را به برنامه منظم خود اضافه کنید.
8. سیگار نکشید
مدتهاست که سیگار با عوارض جدی سلامت جسمانی از فشار خون بالا تا افزایش خطر سرطان مرتبط است. با این حال، سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر یا زوال عقل عروقی را نیز به میزان قابل توجهی افزایش دهد. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، نزدیک به 14 درصد از موارد بیماری آلزایمر در سراسر جهان به طور بالقوه به سیگار نسبت داده می شود.
با پزشک خود در مورد تکنیک های ترک سیگار که می تواند برای شما مفید باشد صحبت کنید.
9. مراقب فشار خون خود باشید
متخصصان موافقند که قلب سالم اغلب به مغز سالم منجر می شود. مطمئن باشید که شما و پزشکتان مراقب فشار خون خود هستید. درواقع بهترین کار را برای حفظ آن در سطح سالم انجام می دهید. هر گونه داروی تجویز شده را مصرف کنید. خوب غذا بخورید و ورزش روزانه را به برنامه منظم خود اضافه کنید.
10. از شنوایی خود محافظت کنید
کم شنوایی در میانسالی می تواند خطر زوال عقل را تا 90 درصد افزایش دهد. در صورت نیاز از سمعک استفاده کنید. آنها به کاهش این خطر کمک می کنند. از شنوایی خود در برابر صداهای بلند محافظت کنید. شنوایی خود را آزمایش کنید.
در صورتی که شما یا عزیزانتان از مشکلات مربوط به حافظه رنج می برید، در اولین فرصت وقت ویزیت خود را رزرو کنید. اینجا کلیک کنید.
منبع: https://www.humangood.org/resources/senior-living-blog/top-ten-ways-to-prevent-alzheimers-disease